Madaffaldsordning lanceres i Aalborg Kommune

Startpakke til madaffald
dato

Fra den 1. juni 2024 skal borgere i Aalborg Kommune begynde at sortere deres madaffald i grønne poser som en del af den nye madaffaldsordning.

”Vi er meget spændte på at lancere madaffaldsordningen, som gør det muligt for os at genanvende madaffaldet til biogas og gødning til landbruget. Det er en vigtig milepæl i vores sorteringsindsats, da madaffald er 10. og sidste affaldstype, som er lovpligtigt bestemt,” siger indsamlingschef ved Nordværk, Kim Andersen.

"Vi ved, at nogle husstande i kommunen – især Aalborg og Nr. Sundby midtby og lejere hos boligforeningerne - endnu ikke har modtaget deres startpakker, men vi arbejder hårdt på at få dem leveret inden udgangen af juli. Vi beder om borgernes tålmodighed i denne overgangsperiode.”

Mere sortering betyder ikke flere containere
Vi sorterer vores affald, så det kan genanvendes. Det gælder også, når vi nu skal til at sortere vores madaffald:

”Det er vigtigt, at vi genanvender vores affald på en god og hensigtsmæssig måde, så vi får det meste ud af vores ressourcer. Det madaffald, vi fra 1. juni får sorteret fra restaffaldet, vil efter forarbejdning få nyt liv som biogas og gødning på markerne,” fortæller Anna Aaen, rådmand for Klima og Miljø i Aalborg Kommune.

Det er den nationale affaldsbekendtgørelse, der stiller krav til, at vores affald skal sorteres i 10 fraktioner – herunder madaffald. Hvordan man gør det, er derimod op til kommunerne selv. Her har Aalborg Kommune haft fokus på at gøre det på den mindst indgribende måde.

”Med det nye farvesorteringsanlæg undgår vi at skulle grave ud til nye containere og dermed optage mere plads i byerne. Det sparer os dermed også for en masse anlægsarbejde i kommunen, ligesom vi undgår at skabe mere trængsel med flere skraldebiler på vejene. Dertil skal vi ikke til at udskifte en masse containere i indkørslerne hos kommunens borgere,” forklarer Anna Aaen.

Indkøringsperiode på seks uger
De første seks uger efter ordningens start vil fungere som en indkøringsperiode, hvor det nye farvesorteringsanlæg i Aalborg Øst bliver justeret og optimeret til at håndtere de nye affaldsstrømme.

Farvesorteringsanlægget, som er det eneste af sin slags i Danmark, sorterer affaldsposerne efter farve. For at anlægget kan fungere optimalt, er det afgørende, at madaffaldet er emballeret korrekt i de grønne poser med en solid dobbeltknude. Løst mad- og restaffald kan nemlig forårsage driftsproblemer for anlægget.

Praktiske informationer
Når du har modtaget din startpakke, skal du følge disse trin for korrekt sortering af madaffald:

 • Læg dit madaffald i de grønne poser
 • Bind en solid dobbeltknude på posen for at undgå løst affald
 • Læg den grønne pose i samme container som dine sorte poser til restaffald 

BEMÆRK: Det er vigtigt, at du kun bruger de udleverede grønne poser til madaffald, da farvesorteringsanlægget i Aalborg Øst er designet til at identificere og sortere netop disse poser.

Hvad er madaffald?
Madaffald omfatter blandt andet:

 • Kød- og fiskeaffald
 • Stegefedt
 • Kaffegrums og kaffefiltre
 • Teposer
 • Rester af frugt og grønt (inkl. skræller og toppe)
 • Ris og pasta
 • Mad, der er blevet for gammelt
 • Afskårne blomster

Hvad er restaffald?
Udover startpakken med de grønne poser vil du også modtage en ny forsyning af sorte poser i løbet af de næste måneder. Men hvad skal egentlig i restaffald, når madaffaldet er sorteret fra?

Restaffald omfatter blandt andet:

 • Bleer
 • Pizzabakker
 • Snasket og vådt papir og pap
 • Visse typer chipsposer
 • Cigaretskodder

Kort sagt: Restaffald er alt det, du normalt ville smide i restaffald, bortset fra madaffaldet som nu skal i de grønne poser.

Bestilling af nye poser
Hvis du bor i hus med egen container, kan du binde en pose på din container, når du er ved at løbe tør. Dette gælder for både grønne poser til madaffald og sorte poser til restaffald. Du kan først bestille fra efteråret, når du er ved at løbe tør for poser.

Hos fx bolig- og ejerforeninger står foreningen selv for bestilling og distribution. Bestilling af poser sker ved kontakt til Nordværk.

Der kommer info om bestilling/udlevering af grønne og sorte poser efter sommerferien til etageboliger.

Kilde: Nordværk
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.